Scherpe messen

Scherpe messen.

Op de vorige pagina’s kun je alle informatie vinden over de do’s en dont’s van scherpe messen. Hoe komen ze zo scherp, hoe houd je ze scherp? Wat voor messen zijn er eigenlijk verkrijgbaar? De keuze is legio, hieronder de belangrijkste.

Scherpe koksmessen


Keukenmesshop.nl

Westerse messen. Scherpe messen voor dagelijks gebruik.

Koksmes.
De allrounder voor het hakken en snijden, lengte v.a. ca. 15 cm. tot ca. 25 cm. Hoe groter het mes, hoe grotere producten je kunt snijden en hoe meer producten tegelijk.

Broodmes.
Een lang recht mes van 20-25 cm. lang met een gekartelde rand. Zowel te gebruiken voor brood als voor producten met een harde buitenkant en zachte kern zoals meloen en ananas. Let goed op het type kartel of golfsnede. Een hoekige kartel geeft wel veel grip, maar kan het te snijden product ook beschadigen. Een golfsneden heeft minder grip, maar laat het product beter in tact.

Office mes.
Onmisbaar in elke keuken en voor diverse toepassingen inzetbaar. Van 8-12 centimeter, dus goed hanteerbaar. Te gebruiken voor de kleine snij karweitjes en eenvoudige garneer snij technieken. Voor elk mes, dus ook het office mes, geldt dat scherpe messen prettig snijden. Zorg dus voor regelmatig onderhoud.

Vleesmes of trancheermes.
Een lang, dun en stijf mes dat wordt gebruik om grote stukken gaar vlees (kalkoen, rosbief, entrecote etc.) in mooie dunne plakken te snijden. Lengte v.a. 16 cm. Zeker voor een trancheermes geldt dat scherpe messen het beste resultaat opleveren. Dus regelmatig aanzetten en zo nodig slijpen.

Tranchelaar.
Niet te verwarren met het trancheermes. Een wat smaller, licht gebogen mes om grote stukken vlees op een snijplank te snijden.

Uitbeen mes.
Om vlees van de botten te snijden, huid te verwijderen of vlees in stukken te snijden. Een stijf, compact mes met een behoorlijke punt en brede krop.

Fileermes.
Een middellang tot lang flexibel mes, speciaal geschikt om vis van de graat te snijden.

Schilmes.
Een klein mes, vaak met gebogen punt, dat wordt gebruikt om te schillen, kleine producten te snijden en te garneren. Lengte ca. 8 cm.

Japanse messen. Scherpe messen voor de liefhebber.

Japan heeft een eeuwenlange traditie in het fabriceren van koksmessen. Veel authentieke Japanse messen zijn slechts aan één kant geslepen in tegenstelling tot de Westerse messen die altijd aan twee kanten zijn geslepen. Met zo’n Japans mes kun je zeer precies snijden, maar het is wel goed om eerst te proberen of het bevalt voor tot aanschaf over te gaan. Er zijn ook Japanse messen die aan twee kanten zijn geslepen. Japanse messen zijn altijd scherpe messen die met zorg moeten worden gebruikt.

Japanse scherpe koksmessen

Gyuto.
Het Japanse koksmes dat het meest lijkt op een Westers mes.

Santoku.
Een all-round mes dat in alle Japanse huishoudens te vinden is. Door dat deze relatief kort is maar wel breed, makkelijk te gebruiken en multifunctioneel. Ook hier geldt weer: scherpe messen werken het fijnst. Klik hier voor mee info.

Nakiri.
Dit is een hakmes. Het wordt niet veel gebruikt, maar als je er eenmaal handigheid mee hebt, wil je nooit meer iets ander voor bijvoorbeeld het hakken van kruiden en grotere groenten.

Petti.
Dit zijn de kleinere messen, vergelijkbaar met het Westerse office mes.

Welk koksmes past bij jou ?

Scherpe messen zijn een must in de keuken. De aanschaf van een koksmes is iets heel persoonlijks. En hoe weet je welke koksmessen goed bij jou passen? Om die vraag te beantwoorden, denk dan eens na over onderstaande overwegingen;

Wat wil je met het koksmes gaan doen ? Wat zijn nu de snijtechnieken die je vaak doet of wilt gaan doen ? En met wat voor ingrediënten werk je veel ? Hoe vaak sta je in de keuken ?

Ben je zeer ervaren en gebruik je meerdere technieken dan is het zinvol om diverse gespecialiseerd messen aan te schaffen. Zijn je technieken nog beperkt en sta je alleen op zaterdag gezellig te kokkerellen, koop dan eerst eens een koksmes van 20 cm. en een officemes van 12 cm. Ga daar mee oefenen en breid je set dan later uit. Daarbij, het is geen must om al je messen van het zelfde merk te hebben. Het staat natuurlijk wel mooi, zo’n uniforme messenset. Maar de liefhebber zal uiteindelijk kiezen voor het juiste mes voor de juiste klus en niet voor de looks.

Hoe is je keuken georganiseerd ? Heb je een mooi plekje voor de koksmessen zoals een messenblok of magneetstrip ? Of worden de messen in een la gelegd met ander keukengereedschap ?

Heb je inderdaad plek voor een messenblok of magneetstrip, dan zullen je messen langer onbeschadigd blijven. Heb je dat niet, bedenk dan of je het erg vindt dat je messen wat krassen oplopen. Er zijn messen met mooie, maar ook meer kwetsbare heften, bijvoorbeeld van hout. Of met functionele heften die minder snel beschadigen.

Heb je het mes dat je overweegt te kopen al eens geprobeerd ? Vaak wordt een mes op uiterlijk gekocht. Maar veel belangrijker is hoe het in de hand ligt, hoe ervaar je de balans, vind je het fijn snijden ?

Neem in een winkel dus de tijd om het koksmes goed vast te houden. Of als je on-line koopt, bekijk dan goed de leveringsvoorwaarden. Mag het mes nog retour als het niet blijft te bevallen ? Nog mooier is het als je bij een winkel, kookstudio of bekende een keer mag proef snijden.

Wilt u een keer in de praktijk zien welke scherpe messen er allemaal zijn en hoe ze werken? Neem dan contact op met Kookstudio Delicio in Nunspeet voor hun workshop programma.


Keukenmesshop 120x600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>