Messen slijpen

Koksmessen en messen slijpen.

Messen slijpen op de juiste manier is een voorwaarde voor de functionaliteit en kwaliteit van de koksmessen. Dat begint al bij de fabriek. Het ene merk doet dat beter dan het andere merk. En thuis is onderhoud met aanzetstaal, wetsteen, slijpsteen of aanzetstaal minstens zo belangrijk. Lees hier hoe je messen en koksmessen op de juiste manier in de beste conditie houdt met de verschillende manier van slijpen.

Messen slijpen met een aanzetstaal.

Eerst maar een hardnekkig misverstand wegnemen over messen slijpen met een gewoon aanzetstaal. Dat kan namelijk niet. Als een stalen mes bot wordt, wil dat zeggen dat de braam op de snede omkrult van het mes. Dit is met het oog niet of nauwelijks zichtbaar. Met een aanzetstaal zet je deze braam weer recht op de snede en verwijdert overtollige bramen. Dus met een gewoon aanzetstaal houd je een mes langer scherp. En het mes slijt er niet van.


Keukenmesshop 125x125

Gebruik je een aanzetstaal met diamant coating of van keramiek, dan kan een mes wel scherper worden gemaakt, omdat diamant of keramiek materiaal van het mes afneemt. Dus dan slijten de messen wel.

Hoe gebruik je een aanzetstaal om messen te slijpen ?

1. Waar vind je de juiste hoek ?
Aanzetstaal gebruiken

Wat belangrijk is, is het vinden van de juiste hoek tussen mes en aanzetstaal. Als je langs het lemmet van je mes kijkt, zie je dat de snijkant een grotere hoek vertoont dan de rest van het lemmet. Afhankelijk van merk en type, is dat tussen de 20º en 40º. Tijdens het aanzetten / slijpen van de messen aan het aanzetstaal moeten deze continu in dezelfde hoek blijven. Meestal houd je de helft aan van de hoek van het mes. Dus een mes met een hoek van 40º wordt aangezet op 20º. Wijk  je daarvan af, dan krijg je het tegenovergestelde effect, zoals botheid of beschadigingen. Klik hier voor de beschrijving van de onderdelen van een mes.

Probeer het eerst eens met een oud mes, want het is toch ook een beetje het ontwikkelen van een gevoel. Ben je meer ervaren geworden met messen slijpen, dan hoor je aan het geluid en voel je aan de ‘grip’ of je goed zit.

2. Hoe beweeg je het mes langs het aanzetstaal ?

Aanzetstaal beweging

De afbeeldingen laten de juiste beweging zien. Je ziet, er wordt tegen de snijrichting in aangezet, niet met de snijrichting mee. En voor alles geldt, veiligheid. Door messen te slijpen met de punt naar beneden kun je altijd veilig werken omdat je nooit richting vinger of hand beweegt. Je kunt het aanzetstaal ook recht omhoog houden en dan het mes naar beneden bewegen. Of het aanzetstaal van je af wijzen en dan het mes van je af bewegen. Het gaat minder om snelheid, maar vooral om accuratesse.

Probeer niet teveel druk uit te oefenen, dat werkt averechts. Probeer zo licht mogelijk contact te houden met het aanzetstaal, alsof je er een flinterdun plakje van af wilt snijden. Het slijpen van de messen langs het aanzetstaal doe je 6-9 keer aan elke zijde, maar steeds om en om.

Wilt u een keer in de praktijk ervaren hoe het is om professionele koks messen te slijpen ? Neem dan contact op met Kookstudio Delicio in Nunspeet voor hun workshop programma.

Andere methodes om messen te slijpen.

- Wet- of slijpsteen.
- Slijpmachine.

Met enige oefening kun je met de goede materialen thuis uitstekend je eigen messen slijpen. Het scheelt geld, je weet altijd dat je mes de beste zorg heeft gehad en je beschikt altijd over scherpe messen.

De manier van messen slijpen wordt mede bepaald door het type staal waarvan het mes is gemaakt. Als voorbeeld:

  1. Damaststaal.
  2. Diverse hardheden gemeten in Rockwell
  3. Geschiedenis van staal.

Voor meer info, kijk ook eens op:

Keukenmesshop.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>